Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Με μεγάλη λαμπρότητα και κατάνυξη η γιορτή του Αη Θυμιού στην Κωνωπίνα Ξηρομέρου !



Στις 19 & 20 του Γενάρη 2013,  μέσα σε χειμωνιάτικο τέμπο και με τα Ακαρνανικά βουνά να έχουν “φορέσει αποβραδύς τον λευκό τους επενδύτη”, στο χωριό Κωνωπίνα της ενδοχώρας του Ξηρομέρου, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και με την αρμόζουσα θρησκευτική κατάνυξη ο εορτασμός της τοπικής βυζαντινής εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στη χάρη του Αγίου Ευθυμίου, η
οποία κτίσθηκε το 1650  και ως μετόχι  ανήκε στην πάλαι ποτέ κραταιά Επισκοπή Αετού.
Ανακαινίσθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του  Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, με συνεισφορές μελών και φίλων και με την οικονομική στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ύστερα από έμπρακτο ενδιαφέρον του τότε Νομάρχη κ. Θύμιου Σώκου και σύμφωνα με τις υποδείξεις της 22ας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχοντας αναδειχθεί σε ένα σπάνιο μεταβυζαντινό μνημείο.
Ο εορτασμός ξεκίνησε το Σάββατο  19 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 17.00, όπου τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός σε μία ασφυκτικά γεμάτη εκκλησία, χοροστατούντων των ιερέων κ.κ Βελισσαρίου Καντούνη και του εφημέριου της Κωνωπίνας Δημητρίου Χαμαλέτσου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η ευλογημένη και καθιερωμένη αρτοκλασία, που προσέφεραν οι πιστοί και μοιράστηκε στο εκκλησίασμα αντί για αντίδωρο που δίνει ο παπάς στην πρωινή ακολουθία.

 Την επόμενη, ημέρα Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 07.00 τελέσθηκε η θεία λειτουργία χοροστατούντος του εφημέριου της Κωνωπίνας πατήρ  Δημητρίου Χαμαλέτσου και ακολούθησε θείο κήρυγμα από τον ιεροκήρυκα κ. Αθανάσιο  Κουλοχέρη, παρουσία της Βουλευτού  του Νομού μας κας Νίκης  Φούντα του τέως Νομάρχη Αιτ/νίας  κ. Θύμιου   Σώκου, των Αντιδημάρχων του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας κ.κ. Θύμιου Φερεντίνου και Κώστα Στούπα, του Διοικητή του Α.Τ. Κατούνας, Υπαστυνόμου κ. Δημήτρη Κόκκιου, του Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλή του Συνδυασμού «Μαζί στη Νέα Εποχή» κ. Γιώργου Αποστολάκη

Παρέστησαν επίσης τιμώντας τον εορτασμό του Αγίου: η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας κα Χαλιμούδρα Αγγελική και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.   Τζαβαλάς Δημήτριος, Θεόδωρος Στούπας, Παναγιώτης Σαλοδημήτρης,  Σωτήρης Προδρομίτης,  ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετωνών Αθήνας κ. Θανάσης Αναγνωστέλος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κομπωτής κ. Λίβας Χρήστος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αχυρών κ.   Τραυλοστάθης  Δημητριος, η Πρόεδρος και η Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατούνας “Αρχαία Μεδεών” κυρίες Αφροδίτη Μπουυμπούλη και Νάνσυ Παπακωνσταντή,  καθώς επίσης τοπικοί παράγοντες και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή αλλά και από την Αθήνα, που είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει τον ναό και τον πανέμορφο αύλιο χώρο του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών είχε δρομολογήσει λεωφορείο από την Αθήνα, προκειμένου τα μέλη του παραστούν στον εορτασμό του Αγίου.
Στη συνέχεια στο προαύλιο της εκκλησίας προσφέρθηκαν γλυκά από τους εορτάζοντες και τις νοικοκυρές του Χωριού και ακολούθησε «κέρασμα» σε καφενείο του Χωριού, όπου ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Επαμεινώνδας Τσαμποδήμος, δεξιώθηκε τους επισκέπτες.
Στο σύντομο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος του Χωριού ευχαρίστησε τους επισήμους που τίμησαν  με την παρουσία τους τον εορτασμό, της μοναδικής εκκλησίας του Αγίου Ευθυμίου στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και το Χωριό μας, και τους ευχήθηκε να έχουν την προστασία  του.

Ο εορτασμός του Αγίου Ευθυμίου στο Χωριό Κωνωπίνα του Κεντρικού Ξηρομέρου καθιερώθηκε πλέον σ’ ένα μεγάλο θρησκευτικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή που χρόνο με το χρόνο παρουσιάζει αυξανόμενη συμμετοχή πιστών που προσέρχονται από όλο τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο..
 

































 

 
konopinanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου